Podczas korzystania z ekspresu do kawy należy wziąć pod uwagę kilka aspektów. Musisz wybrać odpowiedni rozmiar i kształt filtra do kawy lub użyć filtra wielokrotnego użytku. Powinien mieć zbiornik i uchwyt na koszyk z filtrem. Filtr papierowy jest mniej prawdopodobne, że pozostawi osad w filiżance, ale filtr z tkaniny może poprawić smak kawy. Ponadto filtry papierowe są zazwyczaj tańsze od tych wielokrotnego użytku.
Aby przygotować dobre espresso, ekspres do kawy powinien się rozgrzać przed użyciem. W przeciwnym razie woda nie osiągnie odpowiedniej temperatury, aby wydobyć smak kawy. Podgrzewanie ekspresu do kawy trwa około 15 minut. Podczas gdy ekspres się rozgrzewa, umieść ciepły kubek na tacy do podgrzewania, aby utrzymać temperaturę espresso. Kubek powinien być ciepły, gdy skończysz. Jeśli proces parzenia jest zbyt długi, zawsze można wezwać technika.
W dźwigni należy umieścić filtr na jedną lub dwie filiżanki. Przed włożeniem dźwigni napełnij zbiornik zmieloną kawą espresso. Jeśli zbiornik jest duży, możesz umieścić w nim dwie kawy jednocześnie. Aby uniknąć zaparzenia filiżanki espresso, należy zawsze używać mniejszego filtra. Kawa powinna być równa z oznaczeniem MAX na filtrze wewnątrz. Upewnij się, że na powierzchni siedzącej lub górnej krawędzi filtra nie widać resztek fusów z kawy. Następnie należy włożyć dźwignię zawierającą kawę w znak „Insert”, natomiast ekspres powinien być ustawiony w pozycji „Lock”.
Przed użyciem ekspresu należy dokładnie wyczyścić wszystkie zdejmowane części. Usuń wszelkie zanieczyszczenia i brud z portafiltra i użyj papierowego ręcznika, aby wytrzeć ekspres. Należy również zainstalować filtr wody. Po wyczyszczeniu, możesz użyć ekspresu do zaparzenia kilka razy, aby sprawdzić pompę i przepłukać przewody. Gdy ekspres będzie gotowy do użycia, można zainstalować filtr wody lub dozownik wody.
Przygotowując kawę, upewnij się, że koszyk na filtr jest zamontowany. Upewnij się, że napełniasz zbiornik wody zgodnie z poziomem minimalnym i maksymalnym. Napełnienie zbiornika do najwyższego poziomu spowoduje nadmierne zaparzenie kawy. Następnie należy wyłączyć grzałkę. Po zagotowaniu wody, ekspres powinien przestać hałasować. Może to być znak, że zbiornik wody osiągnął swoją maksymalną pojemność. Jeśli tak się nie stało, możesz usunąć koszyk na filtr i użyć tego wielokrotnego użytku.
Jeśli nie możesz uzyskać świeżej filiżanki kawy z ekspresu, upewnij się, że został on odpowiednio wyczyszczony przed użyciem. Upewnij się, że usunięto wszelkie zaschnięte fusy z kawy lub pozostałości. Jeśli tak się stanie, będzie to miało negatywny wpływ na smak kolejnej filiżanki kawy. Dodatkowo może to prowadzić do problemów z zewnętrzną dźwignią, co skutkuje wyciekiem. Stąd warto sprawdzać dźwignię i głowicę zaparzającą, czy nie ma na nich śladów zaschniętych resztek.
Podobne tematy