Główne pytanie brzmi: Czy można zrobić dobrą kawę z ekspresu do kawy bez żadnego szkolenia? Prawdopodobnie słyszałeś, że bariści ważą zmieloną kawę, ale to prawda! Ekspres może zostać uszkodzony przez wodę ze zbyt dużą ilością rozpuszczonych minerałów, a to może skutkować złym smakiem kawy. Kim zaleca poziom mielenia 20-30 sekund, aby uzyskać satysfakcjonujący napar za każdym razem.
Proces odkamieniania jest niezbędny do przygotowania wspaniałej kawy z ekspresu do kawy. Proces ten polega na czyszczeniu maszyny poprzez usuwanie osadów mineralnych znajdujących się w wodzie. Niektórzy producenci zalecają odkamienianie co miesiąc, podczas gdy większość ludzi ucieka z czyszczeniem raz na trzy miesiące. Jedną z najprostszych metod jest użycie roztworu jednej części octu i jednej części ciepłej wody z mydłem. Wystarczy wlać roztwór do dzbanka do kawy i pozostawić go tam na pół godziny. Niektórzy producenci sugerują, że nigdy nie należy używać octu do tego celu, jednak, i może być konieczne, aby postępować zgodnie z radą producenta. Inne marki sprzedają specjalistyczne roztwory do usuwania osadów mineralnych.
Kolejną istotną cechą ekspresu do kawy jest możliwość regulacji różnych parametrów napoju. Temperatura wody jest jednym z najbardziej kluczowych aspektów parzenia espresso, a ekspres, który umożliwia regulację tego parametru, to dobry wybór. O ile temperatura wody powinna być utrzymywana w granicach 195 – 204 stopni Fahrenheita, o tyle espresso nie smakuje tak dobrze, jeśli temperatura spadnie poniżej tego oznaczenia. Kolejną kwestią, którą należy rozważyć, jest ciśnienie. Chociaż niektóre marki reklamują ciśnienie na poziomie dwudziestu i więcej barów, maszyny 15-barowe stworzą idealną ilość ciśnienia na głowicy zaparzającej.
Innym ważnym aspektem parzenia espresso jest proporcja parzenia. W przypadku espresso zaleca się proporcje 1:2. Zbyt krótka lub zbyt długa porcja spowoduje niedostateczną lub nadmierną ekstrakcję. W przypadku ręcznego ekspresu do kawy kluczowy jest również czas parzenia. Zbyt krótki lub zbyt długi może rozcieńczyć espresso i spowodować jego nadmierną ekstrakcję. Najlepsze espresso jest bogate w cremę. Słabe lub gorzkie espresso nie będzie miało złotej cremy.
Jeśli chcesz cieszyć się autentycznym espresso bez użycia specjalnej mieszanki, możesz zaparzyć Americano. Ten rodzaj kawy jest podobny do zwykłej kawy z dripa, a smak jest prawie identyczny. Możesz nawet zrobić Americano dodając gorącą wodę do espresso. Możesz również dodać mleko lub śmietankę, jeśli chcesz. A jeśli lubisz Americano, będziesz mile zaskoczony!
Kluczem do przygotowania dobrego espresso jest spójna ekstrakcja. Młynek do kawy powinien być w stanie dokładnie odmierzyć kawę, aby uzyskać idealny strzał. Możesz nawet zważyć kawę, aby wybrać pierwszą porcję. Najlepszym rozwiązaniem jest mielenie własnych ziaren, ale można też użyć kawy wstępnie zmielonej. Ważne jest, aby znać różnicę między drobnym i grubym mieleniem. Która metoda jest dla Ciebie najlepsza?
Podobne tematy