Coraz więcej osób stawia na domowe wypieki. Samodzielne przygotowywanie ciast to nie tylko spora oszczędność, ale także pewność co do jakości użytych składników. Piekąc w domu, zastosować można również pewne modyfikacje przepisów, które pozwolą np. na zmniejszenie ilości użytego cukru czy obniżenie ogólnej kaloryczności. W domowych wypiekach pomocny jest także odpowiedni piekarnik. Na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu? Podpowiadamy!
Piekarnik do pieczenia ciast – elektryczny czy gazowy?
Pyszne ciasto to składowa wielu elementów. Chodzi m.in. o odpowiednie proporcje zastosowanych składników, jakościowe produkty, ale i odpowiedni piekarnik. Entuzjaści pieczenia w domu powinni wybrać piekarniki elektryczne. Są nieco droższe niż gazowe, jednak nagrzewają się znacznie szybciej i, co ważne, równomierniej rozprowadzają ciepło po całej komorze. Dzięki temu można uniknąć nieprzyjemnej sytuacji, w której spód ciasta jest już spieczony, a góra wciąż surowa. Piekarnik elektryczny daje również dużo większą kontrolę nad wypiekami. Pozwala na szybszą zmianę temperatury, co może być szczególnie istotne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowymi ciastami.
Piekarnik do pieczenia ciast – dodatkowe funkcje
Podczas zakupu piekarnika warto zwrócić uwagę także na jego dodatkowe funkcje. Wiele z nich nie tylko ułatwia pieczenie, ale wręcz wyręcza nas z niektórych czynności. Ciekawą funkcją, na którą warto zwrócić uwagę, jest funkcja Steamify®. Znaleźć ją można w niektórych modelach piekarników parowych marki Electrolux. To nic innego jak inteligentne pieczenie. Wystarczy samodzielnie ustawić temperaturę i umieścić ciasto (lub inny posiłek) w piekarniku. Po chwili sprzęt automatycznie dostosuje pozostałe ustawienia, aby zapewnić idealne warunki. Osoby, które często pieką, powinny zwrócić uwagę także na pieczenie z dodatkiem pary, która wspomaga wyrastanie, a później także i pieczenie ciasta. Dzięki parze, domowe wypieki są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku.
Podczas domowych wypieków przydatna może być także funkcja szybkiego nagrzewania, którą znajdziemy w piekarnikach Electrolux. Pozwala ona skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy nawet o 40 proc. To idealne rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które rezygnują z pieczenia z powodu braku wystarczającej ilości wolnego czasu. Podobnym ułatwieniem jest także funkcja termosondy, która monitoruje temperaturę wnętrza potrawy.
A może piekarnik z kamerą?
Inną, całkowicie innowacyjną, funkcją, jaką znajdziemy w niektórych modelkach piekarników marki Electrolux, jest CookView. To nic innego jak umieszczona w piekarniku kamera, która pozwala śledzić postępy pieczenia na ekranie swojego telefonu. Okazuje się więc, że pieczenie może jeszcze prostsze niż się wydaje. Instalując w telefonie specjalną aplikację, nie będziemy musieli nawet wstawać, aby zmienić temperaturę czy czas pieczenia. Wszystko to zrobić można właśnie przez aplikację. To zupełnie nowy wymiar przygotowywania potraw.
Podobne tematy