Jaki piekarnik do pieczenia ciast?

Coraz więcej osób stawia na domowe wypieki. Samodzielne przygotowywanie ciast to nie tylko spora oszczędność, ale także pewność co do jakości użytych składników. Piekąc w domu, zastosować można również pewne modyfikacje przepisów, które pozwolą np. na zmniejszenie ilości użytego cukru czy obniżenie ogólnej kaloryczności. W domowych wypiekach pomocny jest także odpowiedni piekarnik. Na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu? Podpowiadamy!  

Piekarnik do pieczenia ciast – elektryczny czy gazowy?  

Pyszne ciasto to składowa wielu elementów. Chodzi m.in. o odpowiednie proporcje zastosowanych składników, jakościowe produkty, ale i odpowiedni piekarnik. Entuzjaści pieczenia w domu powinni wybrać piekarniki elektryczne. Są nieco droższe niż gazowe, jednak nagrzewają się znacznie szybciej i, co ważne, równomierniej rozprowadzają ciepło po całej komorze. Dzięki temu można uniknąć nieprzyjemnej sytuacji, w której spód ciasta jest już spieczony, a góra wciąż surowa. Piekarnik elektryczny daje również dużo większą kontrolę nad wypiekami. Pozwala na szybszą zmianę temperatury, co może być szczególnie istotne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowymi ciastami.  

Piekarnik do pieczenia ciast – dodatkowe funkcje 

Podczas zakupu piekarnika warto zwrócić uwagę także na jego dodatkowe funkcje. Wiele z nich nie tylko ułatwia pieczenie, ale wręcz wyręcza nas z niektórych czynności. Ciekawą funkcją, na którą warto zwrócić uwagę, jest funkcja Steamify®. Znaleźć ją można w niektórych modelach piekarników parowych marki Electrolux. To nic innego jak inteligentne pieczenie. Wystarczy samodzielnie ustawić temperaturę i umieścić ciasto (lub inny posiłek) w piekarniku. Po chwili sprzęt automatycznie dostosuje pozostałe ustawienia, aby zapewnić idealne warunki. Osoby, które często pieką, powinny zwrócić uwagę także na pieczenie z dodatkiem pary, która wspomaga wyrastanie, a później także i pieczenie ciasta. Dzięki parze, domowe wypieki są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku.  

Podczas domowych wypieków przydatna może być także funkcja szybkiego nagrzewania, którą znajdziemy w piekarnikach Electrolux. Pozwala ona skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy nawet o 40 proc. To idealne rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które rezygnują z pieczenia z powodu braku wystarczającej ilości wolnego czasu. Podobnym ułatwieniem jest także funkcja termosondy, która monitoruje temperaturę wnętrza potrawy.  

A może piekarnik z kamerą? 

Inną, całkowicie innowacyjną, funkcją, jaką znajdziemy w niektórych modelkach piekarników marki Electrolux, jest CookView. To nic innego jak umieszczona w piekarniku kamera, która pozwala śledzić postępy pieczenia na ekranie swojego telefonu. Okazuje się więc, że pieczenie może jeszcze prostsze niż się wydaje. Instalując w telefonie specjalną aplikację, nie będziemy musieli nawet wstawać, aby zmienić temperaturę czy czas pieczenia. Wszystko to zrobić można właśnie przez aplikację. To zupełnie nowy wymiar przygotowywania potraw.  



Podobne tematy
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane