Przedstawiamy artykuł, który jest owocem wspólnych działań z rtvmedia.pl
Jeśli chcesz przygotować najlepszą kawę, powinieneś co jakiś czas wymieniać filtry w ekspresie do kawy. Być może zastanawiasz się, jak często należy je wymieniać. Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się, aby wymieniać filtr przynajmniej raz w miesiącu. Jeśli jednak korzystasz z ekspresu tylko sporadycznie, możesz zrobić dłuższą przerwę między wymianami. Oto kilka powodów, dla których należy wymieniać filtry ekspresu do kawy:
Po pierwsze, filtry papierowe lepiej radzą sobie z usuwaniem diterpenów, które są obecne w kawie. Są również łatwe do czyszczenia, w przeciwieństwie do filtrów stałych. Filtry papierowe są biodegradowalne, co oznacza, że można je kompostować razem z fusami z kawy. Używanie naturalnego brązowego filtra zamiast wybielonego białego pomoże środowisku. Ale to, czy zdecydujesz się na zakup papierowego filtra, zależy od Twoich osobistych preferencji.
Po drugie, powinieneś często czyścić metalowe filtry ekspresu do kawy. Filtry metalowe mogą być uciążliwe w czyszczeniu, dlatego najlepiej wymieniać je raz na kilka miesięcy. Fusy z kawy mogą utknąć w siatce filtra, utrudniając jego czyszczenie. Jeśli chcesz mieć świeżą filiżankę kawy, upewnij się, że czyścisz filtr po każdym użyciu. Proszek do czyszczenia ekspresów do kawy Cafiza jest doskonałym środkiem czyszczącym i może łatwo wyczyścić metalowe filtry, nie powodując żadnych uszkodzeń.
Filtr wody ekspresu do kawy jest oddzielny od filtra kawy. Filtr wody ekspresu do kawy znajduje się z tyłu i musi przejść przez filtr wody, zanim będzie mógł zaparzyć kawę. Większość ekspresów do kawy jest dostarczana z filtrem wody, a jeśli woda jest twarda, może być konieczna jego wymiana częściej niż raz w roku. Jeśli często używasz ekspresu do kawy, powinieneś wymieniać filtry częściej.
Filtry do kawy nie są tematem dnia w rozmowach. W rzeczywistości przemysł kawowy ma ogromny zakres różnic, które określają, co czyni wspaniałą filiżankę kawy. Istnieją różnice w terroir, metodzie przetwarzania, poziomie palenia, a nawet interfejsie użytkownika. Nawet same ekspresy do kawy mają różne poziomy całkowitych rozpuszczonych substancji stałych. Tak więc filtr jest kluczowym elementem procesu parzenia kawy.
Chociaż koszyk do zaparzania i filtr do kawy mają podobne funkcje, to kształt i rozmiar koszyka do zaparzania ma największe znaczenie. Przykładowo, ekspres do kawy z filtrem z płaskim dnem ma znacznie mniejszy otwór niż tradycyjny filtr stożkowy. Filtry stożkowe przeznaczone są do parzenia metodą pour-over. Ekspresy do kawy wykorzystujące ten rodzaj filtra znane są z wytwarzania bardziej intensywnych smaków niż te z filtrami z płaskim dnem.
Podobne tematy