Ekspres do kawy jest bardzo prostym, mało zaawansowanym technicznie urządzeniem. Zawiera plastikowy wąż, który doprowadza wodę ze zbiornika i jest owinięty wokół elementu grzewczego, który okrąża dno urządzenia. Woda przechodzi następnie przez metalowy filtr i dostaje się do górnej komory, gdzie jest schładzana i gotowa do użycia. Seria czujników włącza i wyłącza element, aby utrzymać temperaturę 195-205 stopni Fahrenheita.
Pierwszy ekspres do kawy został wynaleziony w 1884 roku przez Angelo Moriondo. Pokazał on działający model na wystawie ogólnej w Turynie. W 1884 roku uzyskał patent na maszynę, która została później wpisana do Bollettino delle privative industriali del Regno d’Italia. Maszyna ta od dawna uważana jest za prototyp wszystkich innych ekspresów do kawy. Do dziś jest w użyciu.
Maszyna do kawy została wynaleziona w 1898 roku przez mechanika Luigi Bezzera. Pavoni kontynuował produkcję markowych ekspresów do kawy, a jego maszyna Ideale stała się rewolucyjnym ekspresem do kawy. Po targach w Mediolanie projekty Pavoniego rozpowszechniły się w całym kraju. Po wynalezieniu ekspresu jednoporcjowego, podobne ekspresy stały się powszechne. W końcu utylitarna maszyna Bezzera została zastąpiona przez wyszukane i złocone urządzenia.
Historia ekspresów do kawy jest długa i skomplikowana. Trudno jest znaleźć ostateczną odpowiedź na pytanie, jak wynaleziono espresso, ale historia ekspresu do kawy jest fascynująca i pouczająca. Poznaj proces powstawania doskonałego espresso. Niezależnie od tego, czy chcesz, aby Twój napój był gorący czy zimny, wszystko zaczyna się od ekspresu do kawy. Jest on zbudowany poprzez przepuszczanie gorącej wody przez przypominającą ciastko warstwę zmielonej kawy.
Miele ekspresy do kawy są zbudowane dla wygody. Zintegrowane ekspresy do kawy są idealne do nowoczesnych kuchni, ponieważ mają eleganckie projekty, które bezproblemowo pasują do nowoczesnego stylu. Jeśli chcesz niestandardowy ekspres do kawy, porozmawiaj z wykonawcą lub projektantem, ale pamiętaj, że wysokiej klasy ekspresy do kawy wymagają oddzielnej linii wodnej i podgrzewanego zbiornika wody. Zwykły ekspres do kawy może zmieścić się w dowolnym miejscu w kuchni i jest zalecany dla mniejszych kuchni.
Super-automatyczne ekspresy do kawy są zaprojektowane do obsługi całego procesu przygotowania kawy. Te urządzenia mielą ziarna, spieniają mleko i wydobywają porcję espresso. Superautomatyczny ekspres do kawy eliminuje potrzebę ręcznego ubijania. W przeciwieństwie do modeli konsumenckich, komercyjne ekspresy do kawy posiadają kilka głowic i większą pojemność niż modele klasy konsumenckiej. Ponadto wiele z tych urządzeń jest w pełni zautomatyzowanych, co oznacza, że nie potrzebujesz profesjonalisty do ich zainstalowania lub poprowadzenia linii wodnej.
Jeśli rozważasz zakup ekspresu do kawy do swojej kuchni, możesz zwrócić uwagę na jego materiały konstrukcyjne. Ekspresy do kawy z wyjmowanymi zbiornikami na wodę są znacznie łatwiejsze do czyszczenia i konserwacji. Materiały użyte do budowy tych zbiorników będą miały wpływ na to, jak trwałe są i jak dobrze zachowują ciepło. Koszt instalacji niepodłączonego ekspresu do kawy jest znacznie niższy niż podłączenie hydrauliczne. Niektóre ekspresy do kawy mogą przetrwać ponad dekadę.
Podobne tematy