Istnieje kilka czynników, które należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji pomiędzy kawą przygotowaną samodzielnie a kawą espresso. Filiżanka espresso ma zazwyczaj więcej kofeiny niż standardowa filiżanka kawy. Kawa zaparzona z pięcioma do dziesięciu gramami kofeiny jest o połowę mniej kofeinowa niż ośmio uncjowe espresso. Espresso natomiast zawiera więcej kofeiny niż filiżanka samodzielnie przygotowanej kawy, ponieważ jest zrobione z większej ilości kawy.
Jedną z korzyści płynących z zakupu gotowego espresso jest możliwość dostosowania napoju za pomocą mleka i dodatkowej wody. Możesz wybierać spośród cappuccino, latte, americano i wielu innych odmian kawy, które są oparte na espresso. Espresso jest szybszym i łatwiejszym sposobem na uzyskanie dziennej dawki kofeiny niż samodzielnie przygotowana kawa. Obie metody są korzystne dla różnych typów osób pijących kawę. Jeśli jednak masz na myśli konkretny smak, warto wydać trochę dodatkowych pieniędzy, aby zamówić filiżankę świeżo zaparzonego espresso.
Espresso to specjalny rodzaj kawy parzonej pod wysokim ciśnieniem. Podczas gdy inne rodzaje kawy są wykonane przez filtrowanie wody przez fusy kawowe, espresso wymaga specjalistycznego urządzenia. Fusy z kawy muszą być bardzo drobno zmielone, aby można było przygotować espresso. W porównaniu z kawą, espresso ma pełniejszy smak, dlatego wiele osób je preferuje. Jednak przy podejmowaniu tej decyzji należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Jeśli chcesz uzyskać ciemniejszą kawę, powinieneś zdecydować się na espresso.
Zawartość kofeiny: Espresso zawiera więcej kofeiny niż samodzielnie przygotowana kawa, ale nie prawie tak dużo jak kawa. Espresso ma około 60 miligramów kofeiny na uncję, w porównaniu do około 165 mg w typowej filiżance kawy niekapek. Dlatego większość ludzi nie pije espresso. Ale, można pić pięć do siedmiu strzałów dziennie, i nie jest tak silny, jak pojedyncza filiżanka kawy.
Temperatura parzenia: Podczas gdy samodzielnie zrobiona kawa jest łatwiejsza do zrobienia w domu, filtrowana kawa polega na grawitacji, aby napędzić wodę przez zmieloną kawę. Ekspresy do kawy wykorzystują bary atmosferyczne do pomiaru ciśnienia wywieranego na wodę i kawę. Domyślne ustawienia ekspresów do kawy to około 9 barów, co odpowiada 130 funtom na cal kwadratowy. Aby uzyskać optymalne ciśnienie espresso, musiałbyś zanurkować w oceanie na głębokość 300 stóp.
Podobne tematy